Over CoderDojo Leeuwarden

Over CoderDojo Leeuwarden

Heel veel bedrijven zitten in een digitale transformatie. IT vervult binnen de bedrijfsprocessen inmiddels een spilfunctie. Elke sector heeft er mee te maken! Uit onderzoek blijkt dat de IT-sector de komende jaren enorm gaat groeien en verwacht dit jaar zelfs dat de IT-sector sneller groeit dan de economie als geheel. Dit betekent ook dat de vraag naar IT specialisten de komende jaren fors zal groeien. Het is daarom belangrijk dat jongeren op tijd IT-kennis onder de knie krijgen. Coderdojo leert jongeren programmeren om daarmee de juiste vaardigheden te krijgen die essentieel zijn voor bijna alle beroepen. Daarmee creëert Coderdojo kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt.

In september 2015 startte – in aanwezigheid van wethouder Deinum – de eerste CoderDojo in Leeuwarden . Vanaf september vindt sindsdien maandelijks een Dojo plaats voor jongeren tussen de 7 en 17 jaar.

Tijdens een Dojo, georganiseerd door vrijwilligers met een passie voor IT, leren jongeren van alles over programmeren, websites, apps en software. Naast het opdoen van technische skills stimuleert de aanpak bovendien creativiteit, probleemoplossend denken en samenwerken. CoderDojo is oorspronkelijk een Ierse vrijwilligersorganisatie. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 750 Dojo’s in ruim 60 landen. In Nederland kunnen jongeren op meer dan 30 plekken terecht. CoderDojo Leeuwarden wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Leeuwarden, Connect.frl en Ziggo.
CoderDojo Leeuwarden wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Leeuwarden, Connect.frl en Ziggo.

Connect.frl is opgericht om het imago van de regio Leeuwarden te versterken op het vlak van de IT arbeidsmarkt. Innovatie, samenwerken, en de aantrekkingskracht van de regio vergroten staan daarbij voorop. De coordinatie van CoderDojo Leeuwarden om kinderen te enthousiasmeren voor het IT-vak is een van de vele activiteiten.

Gemeente Leeuwarden heeft de ambitie om bedrijven in de IT sector aan zich te binden, met een uitstekend vestigingsklimaat en uitmuntende voorzieningen voor hun personeel. Onze samenleving wordt steeds digitaler en er is een aanhoudende vraag naar IT professionals. Zo ook naar ontwikkelaars en programmeurs. Met een goed opgeleid arbeidspotentieel wil gemeente Leeuwarden bedrijven behouden en aantrekken en ervoor zorgen dat jongeren die een opleiding hebben afgerond snel een baan kunnen vinden. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de economie. Ook biedt Leeuwarden ruimte aan lokale initiatieven én aan innovatief ondernemerschap. Deze ambities komen samen in CoderDojo, want met CoderDojo kunnen we kinderen op vroege leeftijd interesseren voor het IT vak en tegelijk kansen bieden voor de toekomst.

 

 


Leeuwarden
         ConnectFRL